ÇEKİŞMELİ BOŞANMA, ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINA DÖNER Mİ?
Evlilik birliğini çeşitli nedenlerden dolayı sürdürmek istemeyen eşlerin yasal olarak boşanma hakları bulunmaktadır. Boşanma işlemleri için ise eşler yaşadıkları yerin mahkemesine başvurarak boşanma sürecini başlatırlar. Ancak taraflar boşanma davasında herhangi bir konuda uzlaşma sağlayamıyorlarsa bu durumda şekil ve usul bakımından çekişmeli boşanma davası açılır.
Çekişmeli boşanma davalarında genel olarak taraflar arasında eşe nafaka ödenecekse ne kadar ödeneceği, çocukların velayetinin kimde kalacağı, boşanma tazminatı ve malların paylaşımı gibi konularda anlaşmazlık olmaktadır.
Ancak eşlerin çekişmeli dava süresinde anlaşmazlık içinde olduğu konularda fikir birliğine varmaları da olağan durumdur. Bu gibi durumlarda da çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davasına dönüşmektedir. Boşanma davası süresince birtakım anlaşmazlıklara düşen taraflar çekişmeli boşanma davası açmış olsalar bile belirli konular üzerinde anlaşma sağlayabilmektedirler. Boşanma davasının açıldığı zamanlarda taraflar arasındaki tüm fikir ayrılıkları davayı şekillendirse de sonradan bu anlaşmazlıklara bir çözüm bulunabilmektedir. Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davalarına göre çok daha uzun ve daha yıpratıcı bir süreç olduğu için davanın şekil değiştirmesi taraflar için iyi olacaktır. Ülkemizde çekişmeli boşanma davalarının uzun bir dönemi kapsadığını düşünerek ve eğer boşanma konusunda taraflar kararlıysa anlaşmalı boşanma davasını tercih edebilirler.