ANLAŞMALI BOŞANMA NEDİR?
Anlaşmalı boşanma, en kısa tanımıyla eşlerin boşanmanın parasal ve çocukların durumuna ilişkin her konuda mutabık kalarak boşanmaları anlamına gelmektedir.
Anlaşmalı boşanmanın ilk şartı tarafların, en az 1 yıldır evli olmasıdır. Bir başka ifade ile dava açıldığı tarihte evlenme tarihinin üzerinden 1 sene geçmiş olmalıdır.
Burada Medeni Kanunumuz aileyi koruyucu şekilde tavır almış ve 1 seneden az süren evlilikler için anlaşmalı boşanma uygulamasını kabul etmemiştir. Bu konuda kanunun amacı yeni evlilerin birbirini tanıması için zamana ihtiyaç duyacakları gerçeği olmuştur. Eğer hakim tarafların dava açıldığı tarihte 1 seneden az ev olduklarını tespit ederse anlaşmalı boşanmaya dayalı davayı reddedecektir.
Ancak 1 yıldan az süreli evlilikleri devam etmiş taraflar, anlaşmalı boşanma dışındaki boşanma sebeplerine mesela şiddetli geçimsizliğe dayanabilirler. Ancak bu durumda dava, anlaşmalı boşanma değil, çekişmeli boşanma davası olur.
Anlaşmalı boşanmanın ikinci önemli şartı, eşlerin birlikte dava açması veya bir eşin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesidir. Buna göre eşler birlikte karar alarak ve bir dilekçe ile müracat ederek anlaşmalı boşanma davası açabilirler. Bir başka ihtimal de eşlerden biri anlaşmalı boşanma veya başka bir boşanma sebebine dayanarak dava açar ve diğer eş bu davayı hakim huzurunda kabul ederse bu da anlaşmalı boşanma olarak kabul edilir.
Anlaşmalı boşanma için tarafların her konuda aynı talepte bulunmaları gerekir. Taraflar, boşanma, velayet, nafaka, tazminat, ziynet eşyaları, mal varlıkları ve diğer konularda fikir ve talep birliği içinde olmalıdırlar. Şayet her konuda aynı talepte bulunmazlar ise bu anlaşmalı boşanma olarak tanımlanamaz.
Üçüncü şart hakim huzurunda davacının ve davalının dinlenmesidir. Eşlerin mahkemede hazır bulunup hakim huzurunda boşanmak istediklerini söylemelidirler. Böylece hakim tarafların gerçekten boşanmak istediklerine kanaat getirecektir. Bu olmazsa olmaz şartlardan biridir. Eğer hakim taraflardan birinin boşanmaya zorlandığını anlarsa anlaşmalı boşanma talebini reddeder. Şayet tüm şartları oluşmuşsa anlaşmalı boşanma talebini kabul eder.
Dördüncü şart ise hakimin boşanmanın mali sonuçlarına ve çocukların durumuna ilişkin tarafların fikir birliğine vardıkları hususları onaylamalıdırlar. Anlaşmalı boşanmak isteyen eşler boşanmanın mali sonuçlarına ilişkin olarak her konuda anlaşmalıdırlar. Başka bir ifade ile taraflardan biri diğerine yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, maddi ve manevi tazminat ödeyip ödemeyeceği kararlaştırılmalıdır. Bundan başka ayrıca aynı şekilde çocukların velayetine, nafakalarına ve çocuklarla görüşme günlerinin tespit edilmesi konularında da eşler anlaşmış olmalıdır.
Boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumuna ilişkin konularda tam bir fikir birliği var ise taraflar duruşmadan önce anlaşmalı boşanma protokolü düzenleyebilir. Taraflar, boşanmak istediklerini belirtip mali sonuçlar ve çocukların durumu konularında fikir birliğinde kaldıkları hususları protokole yazabilirler. Taraflar protokol hazırlanmaksızın tüm bunları hakim önünde de söyleyebilirler. Hakim, bu bilgileri ve beyanları zapta geçirecek ve taraflara imzalatacaktır. Bu dört şart da gerçekleştiğinde hakim, tarafların boşanmasına karar verecektir.
sitenizde verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Ancak bilgilerin içinde bana ait net bir bilgi alamadım. Şöyle ki ben eşimle anlaşmalı olarak boşandım 25.12.2013 karar hakim tarafından yazıldı. Daha sonra eşimle bir araya geldik ve evliliğe devam kararı aldık ne yapmalıyım yargıtaya mı mahkemeyemi müracaat etmeliyim. ilgi ve bilgilerinize teşekkür ederim
Bu konuda dava aça kişinin Mahkemeye dilekçe vererek davadan feragat etmesi gerekir. Bunun dışında başka bir işleme gerek yok.
Anlşamalı boşanmak istiyorum , fakat henüz 7 aylık evliyiz, çekişmeli olmadan anlaşarak boşanamazmıyız. Şiddetli geçimsizlik için Şahit göstersek anlaşmalı boşanabilirmiyiz.
19/07/2013 tarihinde eşimle anlaşmalı boşandık.protokol imzaladık (taraflar birbirlerinden nafaka tazmınat talabınde bulunmayacaktı özel eşya mal ve eşya konusunda da anlaşmışlardır bunlar dısındada karşılıklı olarak hiçbir hak talep etmeyeceklerdir.) ibarelerımız benim üzerime kredili aracım eski esimin bu araç uzerınde hıcbır katkısı yoktur.04/01/2014 tarıhınde katılma alacağı olarak araç uzerınden dava açmış bulunmaktadır araç uzerınde banka rehini vardır . bu durumda bu kadar protokole rağmen dava acabılır mi acarsa sonucu ne olur.. ilgi ve bılgılerınız ıcın teşekkür ederim.
anlaşmalı boşanmada cocuk yok temmuz 2013 de evlendik ve yarın boşanıcaz eşimden madur olmamak için ne istiyebilirim yada talepedebilirmiyim?
size bi sorum olacak ben evleneli 20 gun oldu yani resmi nıkah olalı ama dugunumuze 3 hafta var ve ayrılma kararı aldık anlasmalı bentazminat ödermiyim?
kaç gün sürer boşanma davası
16-02-2015 dava açıldı